AD(H)D!! WAAROM IK!

 

Techniek 240014

 

Beste kanjer,

 

Ik weet dat je het heel erg vindt om te horen dat jij ADHD hebt.

Ik kan dit niet voor je weg toveren. Sommige kinderen krijgen tabletjes  voor de ADHD. Misschien heb jij deze ook en had je gehoopt dat de ADHD hier mee over ging. De teleurstelling is dan des te groter wanneer dit niet gebeurt. De tabletjes zorgen ervoor dat je minder last krijgt van de vele prikkels om je heen.  Maar je ADHD gaat er niet van over. Het wordt je alleen tijdelijk wat gemakkelijker gemaakt.

 

Ik kan me erg goed voorstellen dat je geen ADHD wilt hebben. Want je wil niet anders zijn.  Je vergelijkt jezelf met andere kinderen die geen ADHD hebben. Maar dat is niet eerlijk want het voelt bij jou heel anders. Jij probeert je zo te gedragen dat andere kinderen niet in de gaten hebben dat je ADHD hebt. Dat vindt jij fijner. Maar is dat ook de beste oplossing?

 

Jij denkt dat het andere kinderen niet opvalt wanneer jij je verstopt voor je ADHD. Maar dat is niet zo. Ze zien dat je niet jezelf bent. Kinderen vinden het veel fijner als je echt laat zien wie je bent. Het lijkt er dus op dat je de hele dag aan het toneel spelen bent.

 

Kinderen met ADHD die de hele dag, als het ware, toneel aan het spelen zijn omdat ze op een niet- ADHD er willen lijken, kunnen erg boos en opstandig worden wanneer iemand het opvalt dat je je anders voordoet dan je werkelijk bent. (Dit laat iemand merken wanneer je vaak uitgedaagd wordt). Je voelt je betrapt, gaat je schamen. Het kost gruwelijk veel energie! Want je hebt er een taak bij! Sommige worden boos op zichzelf. Dan ga je jezelf straffen omdat het je dag verpest. Dat mag je niet doen. Je mag jezelf nooit maar dan ook nooit straffen omdat je op een bepaalde manier geboren bent. Daar kun jij en niemand anders iets aan doen.

 

Waarom kan ik me nu zo goed voorstellen dat jij geen ADHD wilt hebben?

 

 

 

Omdat kinderen zonder ADHD:

 

 • Niet te laat komen.
 • Hun kamer netjes opruimen.
 • Hun werkjes, zonder hulp van de juf op tijd af krijgen.
 • Er zijn veel meer kinderen zonder dan met ADHD. Ze hebben meer vrienden.
 • Ze hoeven geen tabletjes in te nemen, want iedereen vindt hun al aardig.
 • Er is thuis minder ruzie.
 • Zij piekeren veel minder. Het lijkt dat zij veel minder problemen hebben dan jij.
 • Ze zijn veel minder boos van binnen dan jij.
 • Zij kunnen zich concentreren.
 • Zij maken zelf hun huiswerk.

 

Niemand wil anders gevonden worden. Niemand wil buitengesloten worden. Jij ook niet. Maar als jij je anders gedraagt dan je bent om er bij te horen, ga je jezelf buiten sluiten.

Er zijn veel meer kinderen zonder dan met ADHD. Dat weet jij ook. Maar dat wil niet zeggen dat jij er niet bij hoort!! We hebben juist ADHD-ers nodig omdat jullie iets kunnen wat anderen niet kunnen!

 

 

 

Waarom zou een kind zonder ADHD, ook ADHD willen hebben?

 

 

Omdat kinderen mèt ADHD:

 

·         Meerdere dingen tegelijk kunnen. Dit is niet fijn in de klas, maar wel tijdens sport en spel, of als je in gevaar bent. Je hebt veel sneller als een ander in de gaten dat er iets niet pluis is.

·         Jij voelt andere feilloos aan of die nep doet, of zich aanstelt, of echt hulp nodig heeft.

·         Jij kan als iemand erg verdrietig is echt hulp bieden en er echt voor iemand zijn, omdat jij heel goed weet hoe verdriet voelt.

·         Jij laat een ander nooit in de steek. Jij helpt iemand als die in nood is. Een kind zonder ADHD wacht af, en durft niet. Bang iets fout te doen. De meeste mensen die iets plotseling overkomt worden sneller geholpen als er iemand met ADHD in de buurt is.

·         Doordat jij heel goed weet hoe mensen zich gedragen,  wordt je veel sneller gewaarschuwd voor gevaar wanneer jij een gedrag niet vertrouwt. Jij kan ingrijpen om dingen te voorkomen.

·         Je hebt verhoogde reflexen. Kinderen met ADHD zijn daarom goed in balsporten zoals voetbal, tennis.

·         Je hebt veel energie. Dat betekent dat jij meer dingen op een dag kan doen, zonder daarvan moe te worden dan iemand zonder ADHD. ( vooral later als je groot bent is dat heel handig).

·         Jij ziet dingen anders. Je ziet niet alleen maar een boom, maar jij kijkt verder. Je ziet de soort bast, of soort blad. Dat heet dat jij met detail kijkt. Dit maakt dat veel kinderen met ADHD goed kunnen tekenen of apart bouwwerken kunnen maken. Hierdoor hebben kinderen met ADHD een oplossend vermogen. Doordat ze dingen zo goed zien en bekeken hebben, kunnen zij problemen makkelijker oplossen, dan mensen die geen ADHD hebben.

·         Je kan mensen kritiek geven zonder dat jij ze het gevoel geeft dat diegene niet deugd. Dat kunnen veel kinderen zonder ADHD niet. Zij dagen je uit of zetten je voor het oog van iedereen voor schut. van nature hebben kinderen met ADHD een vele betere manier: zij geven een compliment, of stellen een vraag wanneer ze geïnteresseerd zijn in iets waar ze meer over willen weten.

·         Het is, wanneer je jezelf durft te zijn, heel fijn om bij jou te zijn. Want als jij jezelf bent, gun jij dat de ander ook. Bij kinderen met ADHD maakt het niet uit hoe je er uitziet, als je maar gelukkig bent. Jij maakt andere gelukkig. Echt hoor, als jij jezelf durft te zijn zul je merken hoeveel jij meer kan dan andere kinderen en hoe graag kinderen bij jou willen zijn.

 

 

Wat ga je doen als je GEEN ADHD wilt hebben?

 

 • Je laat van de buitenkant niet merken wanneer je teleurgesteld of boos bent. Niemand ziet iets aan jou. Je moet je bedwingen/ inhouden.
 • Wat gebeurt er met je als je je moet bedwingen? Je voelt woede in je, maar andere mogen dat niet merken. Tijdens het spelen kan je onverwacht heftig reageren op iets kleins. Je zou zelfs fysiek geweld kunnen gebruiken. Het slachtoffer begrijpt niet waar dit plots vandaan kwam. Je zal in gesprek moeten gaan, je verontschuldigingen aan moeten bieden, en je verliest een stukje vertrouwen.
 • Als je zo boos van binnen bent en andere mogen dit niet weten wat heeft dit voor gevolgen? Je kunt niet opletten in de klas, want je bent je aan het verstoppen voor je boosheid, je woede stapelt op. Dus als er iemand jou uitdaagt kan het zijn dat diegene een enorme woedeaanval van jou over zich heen krijgt. Dat kind begrijpt jou woede niet. Die heb jezelf opgebouwd omdat je je aan het inhouden bent. Dat is dus niet goed. Woede verstoppen is niet goed. Zeggen als je iets niet wil, of iets niet begrijpt is wel goed. Dan zorg je ervoor dat je niet boos van binnen wordt.
 • Als je niet jezelf bent, weten kinderen zonder ADHD niet hoe ze met jou om moeten gaan. Je legt ze namelijk niet uit waarom je jezelf niet wilt zijn. Ze zullen je steeds meer gaan uitdagen omdat ze nieuwsgierig zijn naar jou gedrag. Je maakt het te spannend voor hun. Uitdagen is niet leuk. Je wordt er alleen maar bozer van. Boosheid lost niets op. Antwoord geven op hun vragen wel. Maar als je niet durft te zeggen wat er is, omdat je bang bent dat zij er achter komen dat jij ADHD hebt, zul je moeten gaan liegen. Dat is heel erg, want mensen gaan je dan niet meer vertrouwen. Zorg dat je dit niet gaat doen. Dan wordt het echt heel moeilijk voor je.
 • Wanneer je de hele dag bezig ben om niet jezelf te zijn, ben je de hele dag met jezelf bezig. Andere kinderen zijn bezig met wat ze gaan doen na school, of spreken af en voelen zich blij van binnen. Jij niet want jij bent je alleen maar aan het verstoppen voor ADHD.
 • Je ontloopt hierdoor heel veel leuke kansen.
 • Als je veel piekert wordt je heel moe. Zo moe dat je niet wil afspreken. Dus blijf je thuis, en wil je niet met anderen spelen. Als dat zo doorgaat, heb je misschien geen vrienden. Daar kunnen kinderen zonder ADHD niets aan doen, dat doe je dus zelf doordat je je verstopt voor ADHD.
 • Als je zo moe bent, en je hebt je zo moeten inhouden op school, wil je daarvoor beloont worden. Wat ga je doen? Je laat anderen de klusjes opknappen waar je geen zin in hebt. Als papa of mama daar geen zin in hebben wordt je heel boos.
 • Thuis ga je je broertje of zusje vervelen of ook boos maken, zodat jij niet de enige thuis bent die zich vervelend van binnen voelt.
 • Je gaat steeds meer merken dat anderen last van je krijgen. Want je bent snel boos, je doet niet wat ze van je vragen. Je gevoel dat je anders bent wordt dus alleen maar groter als je toneel speelt. Het gevoel dat je erbij hoort wordt alleen maar groter wanneer je laat zien wie je bent. Ook al heb je ADHD. Er zijn kinderen met een zware allergie, er zijn kinderen met suikerziekte of alleen vooruit kunnen in een rolstoel. Blinde, en doven kinderen. Jij hebt ADHD. Die kinderen die ook anders zijn dan andere kinderen kunnen ook niet anders dan accepteren wat ze hebben, ik denk dat jij het ook kan!

 

Hoe accepteer je dan dat je ADHD hebt?

 

 • Door te begrijpen wat er in jou lichaam anders werkt. ( dat leg ik specifiek uit in mijn praktijk. Deze theorie staat niet op deze site omdat ik me verantwoordelijk voel over hoe je deze theorie oppakt en of je het begrijpt).  
 • Door te weten hoe het bij kinderen zonder ADHD gaat.
 • Door voor jezelf op te schrijven wat je lastig vindt, en hoe jij het voor jezelf op jou manier ook kan bereiken.
 • Door je te laten helpen.
 • Door aan te geven aan de juf wat je moeilijk vindt.
 • Door, tijdens het uitdagen, de kinderen gewoon antwoord te geven wat je wel of niet wil.
 • Door ervoor te zorgen dat je niet ontploft wanneer iemand je kritiek geeft of uitdaagt.
 • Vraag thuis wat er van je verwacht wordt. Ook al heb je een moeilijke dag, probeer zoveel mogelijk je eigen dingen op te lossen. Praat met je ouders over dingen die lastig voor je waren.
 • Ben niet bang om jezelf te zijn!! Je bent echt echt een geweldig kind! Zag je het zelf maar!!! Dat zou zoveel oplossen.
 • Je kunt jezelf alleen laten helpen als je accepteert dat je ADHD hebt.
 • Zonder acceptatie bereik je dat je het alleen maar moeilijker gaat krijgen. Als je koppig hierin blijft zal dat dus echt lastig worden.
 • Praat er samen met je ouders of iemand anders over die je vertrouwt. Misschien komt je er zo wel achter dat je veel op je vader of moeder lijkt!
 • Kijk eens naar de dingen die je graag zou willen doen. Laat je zelf eens los, en ga gewoon eens genieten van de dingen om je heen. Kijk de wereld eens in. Dan zul je merken dat jij zoveel meer ziet dan kinderen zonder ADHD. Als je meer ziet, kun je meer en weet je ook veel meer. Vergis je niet jongen jij kan zoveel bereiken. Maar je moet er wel in geloven.

 

Als jij jezelf oké vindt met ADHD kun je op zoek naar de dingen waar jij goed in bent, of die je leuk vindt. Als je jezelf niet oké vindt zul je alleen maar bezig zijn om je op te offeren voor anderen. Dat is je eigen keuze, dat vragen anderen niet van jou. Ze zullen dus hiervoor niets terug doen, terwijl jij wel moeite doet om op hun te lijken.

 

Omdat de ander dit niet van jou vraagt en jij het wel doet, zul je dus geen complimenten hiervoor krijgen. Het is je eigen keuze. Het is belangrijk dat je dit weet. Je krijgt er dus niets voor terug. Daarom wil ik zo graag dat je accepteert dat je ADHD hebt. En zeg nou zelf als je dit allemaal leest, is het echt zo erg?

 

 

Mijn doel: een blij mensje Met ADHD!

Veel succes!